YAKLAŞIM 1 – Buse Ceren Otaç ile Çocuğun Sesini Duymak

Buse Ceren Otaç ile Çocuğun Sesini Duymak

Çocukluk, her zaman geri dönüp baktığımız o yer. Yetişkin olarak zorlandığımız anlarda bizden beklenen zorunlu tebessümlerin yerini içten gülücüklere bırakması için içimizde bir yerde bekleyen çocuğun sesini yeniden duymaya çalışmaz mıyız? Bugünün çocukları da elbette zorlanacaklar, onlar da kendi çocukluklarından beslenerek gülümsemek isteyecekler. René Yazı Evi olarak, çocukluğun yetişkinlikte nasıl önemli bir kaynak oluşturduğunun bilinciyle ve yetişkinlerin olduğu her yerin çocuk olmaktan gelen katkılarla şekillendirilmesine duyduğumuz inançla çocuklar için bir büyüme ve öğrenme alanı oluşturduk. René, çocukların hayal güçlerini serbest bırakmaları ve kendi seslerini bulmaları için beceri gelişimini önceliklendirir. René, her çocuğa kendini ifade etme özgürlüğü için alan açarken, eleştirel düşünmeyi, organik merakı ve toplumla özenli bağ kurmayı teşvik eder. Her deneyim, çocukların içsel yolculuklarının bir parçasıdır; burada atılan her adım geleceğin yaratıcı ve duyarlı bireylerinin referans noktalarını oluşturur.

René, çocukların kalplerinde şefkatli bir iz bırakarak, geleceğin belirsiz ve karmaşık dünyasında ihtiyaç duyacakları becerileri çocuklara önemli bir sır verir gibi şefkatle verebilmeyi amaçlar. Kendi benzersiz hikâyesini yazacak olan her bir çocuk, YAKLAŞIM’ın sıcaklığıyla tanışsın; çocuk olmanın sonsuz kaynağından her zaman beslenebileceğini hatırlamaya ihtiyaç duyduğunda René’deki hatıralarından güç alsın.

Program Akışı

1. Hafta: Sevdiğimiz Şeyleri Neden Severiz?

Bu oturumda çocuklar, kendi ilgi ve zevklerini fark etmek üzere sevdiği şeyler üzerine düşünür. Tanışma aktivitesi kapsamında, her çocuk sevdiği bir şeyi anlatır ve ardından grup olarak bu sevme sebepleri üzerine eleştirel bir tartışma yapılır. Bu süreç, çocukların kendi tercihleri hakkında derinlemesine düşünmelerini sağlar.

2. Hafta: Dersler Zor mu Kolay mı?

Derslerin zorluk ve kolaylık kavramlarına eleştirel bir bakışla yaklaşılan bu oturumda, çocuklar zor veya kolay buldukları noktaları paylaşır. Hangi durumlarda zorlandıklarını kendi deneyimlerinden yola çıkarak analiz eder ve bu durumları tartışırlar.

3. Hafta: Problem Çözme Yolculuğu

Bu oturumda çocuklara bir problem durumu sunulur ve adım adım problem çözme aşamaları deneyimlenir. Grup halinde çalışarak, çözüm yolları geliştirir ve problem çözme sürecindeki adımlar üzerinde düşünürler. Bu süreç, strateji geliştirme becerilerini artırmayı hedefler.

4. Hafta: Doğru ve Yanlışın İncelikleri

Etik kavramların ele alındığı bu oturumda, çocuklar doğru ile yanlış arasında nasıl bir ayrım yapacakları üzerine düşünürler. Her gruba bir etik ikilem sunulur ve çocuklar durumu etik açıdan değerlendirerek farklı çözüm yolları önerirler. Bu tartışmalar, çocukların karar verme becerilerini güçlendirir.

5. Hafta:  İyilik ve Yardımseverlik

Sosyal becerilerin geliştirilmesinin hedeflendiği bu oturumda, çocukların iyilik kavramını yeniden düşünmeleri, başkalarının ihtiyaçları için hangi noktada sorumluluk almaları gerektiği üzerine tartışmaları sağlanır. Çocuklar toplumsal duyarlılığın önemini tartışırlar ve bir toplumsal duyarlılık projesi tasarlarlar. Bu süreç empati ve iş birliği becerilerini destekler.

6. Hafta: Zorluklarla Başa Çıkma

Çocukların duygusal dayanıklılıklarını geliştirmeye odaklanan bu oturumda, çocuklar zor durumlarla nasıl başa çıkabileceklerine dair düşünürler. Sunulan örnek olaylar üzerinde çalışarak, bu durumlara yönelik çözüm yolları geliştirirler ve bu yolla çocukların duygusal dayanıklılık kavramı ile tanışmaları sağlanır.

7. Hafta: Oyun Tasarlama Atölyesi

Bu oturumda çocuklar, yaratıcı düşünme, analitik düşünme ve iş birliği becerilerini kullanarak kendi oyunlarını tasarlarlar. Oyun kuralları, amacı ve oynanışını belirledikten sonra bir prototip oluştururlar. Bu süreç hem yaratıcılıklarını destekler hem de problem çözme becerilerini geliştirir.

8. Hafta: Ailelerle Oyun Oynama

Son oturumda çocuklar, tasarladıkları oyunu ailelerine sunarlar ve birlikte oynarlar. Bu oyun oynama seansı, çocukların öğrendiklerini aileleri ile paylaşmalarını, özgüven geliştirmelerini, kendilerini ifade etmeye dair beceri kazanmalarını sağlar.

Sınırlı kontenjanla düzenlenecek bu atölyeye katılmak için yerinizi ayırtmayı unutmayın.
YAKLAŞIM 1 – Buse Ceren Otaç ile Çocuğun Sesini Duymak atölyesine ön kayıt yaptırın:
Atölye Bilgileri:

Talebe göre açılacaktır.

Kontenjan: 14 Çocuk
Yaş Grubu: 10-12
Yer: René Yazı Evi Ankara
“Grup dersleri talebine göre danışmanlarımız talebin iletildiği okul ya da mekânda da atölyeyi uygulayabilir.”

Detaylı bilgi için her zaman arayabilir, Whatsapp üzerinden yazabilirsiniz.